Klik le kome oih

Wednesday, February 19, 2014

Resepi Nasi Ayam mudah bujang malas

Assalamualaikum.

Amboi terus nak update resepi ye. Hihi walaupon tak layak tapi aku nak share juga. Resepi ni sesuai untuk gegadis teteruna yang teringin nak buat nasi hayam tapi tak ada skill sangat. Mudah dan tak payah sakit kepala. Sebab masak nasi ayam ni bukan macam buat kek, nak kena kuantiti betul-betul, bahan kena tepat. Tapi kalau tak ada ayam tu, tak dapat den nak nolong. Hikhok.


*Nah ayam, kalau tak ada :p *



Bahan-bahan:

Beras
Ayam
Bawang putih
Halia
Kicap
Sos
Cili kering yang dah di blender 
Planta

Steps:

AIR REBUSAN AYAM

1. Cuci ayam dan rebus. Agak-agaklah air tu bagi tenggelam ayam. Tak payah banyak sangat jangan sikit         sangat. Rebuslah ayam tu sampai ayam masak. Ok done.

AYAM GORENG

2. Asingkan ayam dari kuah dan perap dengan kicap manis. Aku suka guna kicap kipas udang. Sodap berlemak. Simpanlah dua tiga ketul nak buat masuk dalam sup. Ok done. Perap kejap pon tak apa, lepas tu goreng.

NASI

3. Untuk nasi, panaskan planta dalam periuk, masukkan halia,dan beras yang dah dibasuh. Kemudian, tambahkan air rebusan ayam. Kalau tak ada planta, nak pakai minyak pon tarahal. Saja guna planta, lagi wangi hihi. Masukkan garam secukupnya. Aku tak guna kunyit pon. Kalau nak guna masuklah tapi takpayah banyak sangat sampai nak kuning diraja.

4. Untuk air rebusan tu, agak-agaklah macam kuantiti air nak masak nasi biasa. Tapi aku nasihatkan kurangkan sikit sebab sebenarnya beras dah kembang bila letak atas api tu. Tapi kalau tak yakin, bubuh je macam kuantiti biasa. Daripada mentah, baiklah lembik kan? Takpe nanti lelama terer lah tu.
Dah mendidih kejap, pindahkan ke tempat rice cooker.
*guna terus periuk rice cooker dari awal, tak payah rajin sangat nak basuh bebanyak periuk :p

SUP

5. Untuk sup, panaskan minyak, masukkan halia dengan bawang putih. Dah naik bau, masukkan air rebusan tadi. Waktu nak masukkan air rebusan tu, perlahankan api sebab merecik kuat woiii. Hati-hati ok. Masukkan juga lebihan ayam. Tambah perasa dan biarkan atas api sampai menggelegak. Siap. Tambahlah daun bawang akhir sekali, wangiii oooo.. Tak ada? Tak payah bubuh pon tak apa.

SOS

6. Orang kat rumah aku tak makan sos dengan nasi ayam haha. Tapi tak apa, aku bagi je resepinya. Panaskan minyak, masukkan cili kering yang dah di blender dan sos. Masukkan sikit sup/rebusan ayam. Tambah garam gula. Bagi pekat. Siap!!!



Lepas tu bolehlah hidang dengan Salad dan mentimun dan tomato. Hidanglah cecantik baru umpphh. Padahal aku tak buat pon hahaha.

oh ye,,, Nak masak nasi ayam, benda paling penting ialah rebusan ayam. So pepandailah bajet cukup tak, nak masak nasi dengan sup. Alaaa senang je kan? Mesti mak mak yang tersesat masuk blog aku ni baca sebelah mata je haha. Resepi apalah budak ni bagi hikhok~~

Jangan lupa rasa waktu masak. Masterchef pon rasa waktu masak, inikan weolls yg beginner kan hihi.
Selamat memasak.
Jangan lupa baca Bismillah dan Selawat ok. Barulah barakah.

P/S: Yeah,, I am EXO stand wihiiii~~~

Terima Kasih daun keladi sudi baca, baca lagi.

1 comment:

Bali Tour said...

nampak sedap
terima kasih atas resepinya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...